Voorjaarskruiden

Dit is slechts een aantal van de kruiden die je vanaf februari kunt tegenkomen in het bos, langs velden en in je tuin. Ze zijn allemaal eetbaar, dus doe je voordeel ermee: pluk wat jonge blaadjes voor in je salade, op de boterham of om over een gerecht te strooien. Altijd heel goed wassen.

Brandnetel (Urtica dioica)
Gebruikte delen: het hele kruid of de bladeren van de verse bloeiende plant. Bevat zuren, vitamines en mineralen. Brandnetel is bloedzuiverend en ontgiftend, ontstekingswerend en spijsvertering bevorderend. De plant groeit op voedselrijke plekken. Op blad en stengel zitten heel kleine brandhaartjes die bij aanraking een branderig gevoel geven en zelfs jeuk en ontstoken plekken veroorzaken. Zodra je de brandnetel in warm water legt, verdwijnt dat branderige. Heerlijk als groente, en heerlijk als thee, vooral aan te raden in het voorjaar. De wortel wordt geoogst in de herfst en heeft een beschermende werking op de prostaat, de urinebuis en blaasspier.

Daslook (Allium ursinum)
Gebruikte delen: de jonge, verse bladeren en culinair de bolletjes. Daslook bezit zwavelverbindingen en behoort tot dezelfde familie als de look, knoflook en de ui (lelieachtigen). Daslook is antiseptisch op de maag en darmen, vermindert de aanslag op aders en bloedvaten. Verwar daslook echter niet met het giftige Lelietje van Dalen; als je goed kijkt zie je dat de bloeiwijze anders is. De bolletjes van de daslook zijn het best te eten als de plant ‘slaapt’ (tussen juli en januari). Het is een beschermde plant in Nederland, dus je zou er een kunnen meenemen, in je tuin of in een bloembak zetten om het op die manier voor eigen gebruik te vermeerderen.

Hondsdraf (Glechoma hederacea)
Gebruikte delen: het bloeiende kruid. Het werkt ontstekingswerend op de longen. Men kan een beetje van het kruid in een salade doen, maar het is aan te raden er niet veel van te gebruiken.

Kleefkruid (Galium aparine)
Gebruikte delen: het hele kruid. Het is mild urinedrijvend, bevordert de leverwerking en is bloedzuiverend. Kleefkruid groeit overal in het wild en wordt vooral bereid als vers sap. En het kleeft inderdaad overal aan.

Look-zonder-look (Alliaria officinalis)
Gebruikte delen: hele plant. Hoewel de plant bij het fijnwrijven naar knoflook en ui ruikt en smaakt, is hij niet verwant aan de ui-achtigen. Hij groeit liefst in de schaduw op voedselrijke grond in loofbossen, langs bospaden en aan de zoom van parken en bossen en in heggen, meestal iets later in de lente. Een geurige aanvulling op een voorjaarssalade.

Madeliefje (Bellis perennis)
Gebruikte delen: het bloeiende kruid. Madeliefje werkt zuiverend op de luchtwegen en is licht bloedzuiverend. De bloemblaadjes van de nog niet helemaal geopende bloem en de bladrozet passen in en sieren een salade. We gebruiken alleen wilde madeliefjes.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)
Gebruikte delen: de jonge bladeren in het voorjaar, de hele bloeiende plant in april-mei, en de wortel in de herfst. Paardenbloem bevat bitterstoffen en veel mineralen. Versterkt de leverwerking, stimuleert de eetlust, is urine(zuur)drijvend en bloedzuiverend, en daarom ideaal bij een voorjaarsreiniging.

Speenkruid (Ranunculus ficaria)
Gebruikte delen: de wortel, minder de blaadjes. Het bevat vitamine C en wordt alleen voor de bloei geplukt. De planten vormen vaak in lichte bossen een tapijtje van groen met gele bloemetjes.

Vogelmuur (Stellaria media)
Gebruikte delen: het hele kruid, vers geplukt. Vogelmuur bevat o.a. vitamine C en mineralen en werkt verzachtend en samentrekkend. Vaak gebruikt in zalven. Het kan goed als groente worden gegeten en groeit en bloeit het hele jaar door.
 

Zuring, veldzuring en krulzuring (Rumex acetosa, Rumex crispus)
Gebruikte delen: de jonge bladeren. Bevat o.a. een aantal vitamines om het weerstandsvermogen te verhogen. Kan worden gebruikt bij bloedend tandvlees en is bloedzuiverend. Gebruik het kruid zo nu en dan in een salade, maar niet voor langere tijd in hoge doses vanwege het gehalte aan oxalaten.

Voorjaar – er zijn  er nog veel meer!