Kruidentheeën

Wat is een kruidenthee?

Is er verschil tussen een gewone thee en een kruidenthee? Het verschil is dat in een kruidenthee geen groene of zwarte thee zit, maar de inhoud alleen bestaat uit verse of gedroogde kruiden. Zo’n thee heet ook wel ‘infuus’. Hierbij gaan we uit van biologisch geteelde kruiden, dus wilde kruiden of kruiden geteeld zonder het gebruik van herbiciden.

Hoe stel je een kruidenthee samen?

Meestal begin je met een kruid waarvan de geur en smaak je aanstaan. En naarmate je op onderzoek gaat, voeg je meer kruiden toe waarmee je wilt experimenteren. Sommige combinaties zijn geweldig, sommige minder. Sommige combinaties werken niet, want je gebruikt bijvoorbeeld een kruid om je lichaam bij infectie te koelen (salie) met een kruid dat je lichaam moet verwarmen (vlier, linde). Een beetje studie, ervaring en inzicht komen dan van pas.

Hoe maak je een kruidenthee?

Doe een koffielepel, of kleine eetlepel, van het kruid of kruidenmengsel in een flinke kop en overgiet dat met kokend water. Laat het 10 minuten trekken en zeef het dan. Mocht je honing willen toevoegen, ja dan kun je beter wachten tot het flink is afgekoeld omdat de honing anders kapot gaat (vanaf 40 °C).

Doel van een kruidenthee?

Het is een heerlijke toevoeging aan je dagelijks ritme. In de winter als verwarmend kruidenmengsel, in de zomer als een verkoelende drank, eventueel met een (klein) ijsblokje. Bij een medicinale kruidenthee is een professionelere aanpak nodig, omdat rekening moet worden gehouden met eventuele bijwerkingen en contra-indicaties. In dat geval is het raadzaam een fytotherapeut of herborist om advies te vragen. (U kunt ook via deze site een advies vragen)

Wat zijn contra-indicaties?

In grotere hoeveelheden kun je niet alle kruiden ongelimiteerd gebruiken. Sommige bevatten inhoudsstoffen die, in grotere hoeveelheden, de werking van bepaalde medicijnen versterken of juist afzwakken. Sommige kruiden kun je beter niet gebruiken bij zwangerschap of wanneer je je baby zoogt. Sommige kruiden kun je in grotere hoeveelheden beter vermijden bij hoge bloeddruk (zoethout), of vlak voor een operatie. Sommige kruiden bevorderen de slaap, dus die drink je beter niet vlak voordat je naar je werk gaat. Net zoals je beter geen opwekkende kruiden drinkt vlak voor het slapengaan. Dus kijk naar je situatie en raadplaag een therapeut of arts wanneer je behoefte hebt om bepaalde kruiden in hogere hoeveelheden te gebruiken.

Voorbeelden

Graag geef ik een paar voorbeelden van kruidentheeën die bij kunnen dragen aan een goede gezondheid:

  1. een aperitieve kruidenthee
  2. een voorjaarsreinigingsthee
  3. een rustgevende thee

1. Een aperitieve kruidenthee

Hier maken we van vier soorten kruiden een mengsel: aromatisch-bittere kruiden, carminatief-aromatische kruiden, ontkrampende en ontspannende kruiden, en scherpe en licht-zoete kruiden.

  • Aromatisch-bittere kruiden: bijvoorbeeld engelwortel.
  • Carminatief-aromatische kruiden: venkel, karwij, steranijs.
  • Ontkrampende-ontspannende kruiden: kamille, pepermunt, citroenmelisse.
  • Scherpe en licht-zoete kruiden: gember, kaneel, zoethout.

2. Een voorjaarsreinigingsthee

Als je deze kruidenthee gebruikt, dan 2 tot 3 maal daags 1 kopje. En drink er genoeg extra water bij om het extra vochtverlies door deze kruidenthee aan te vullen. Ook hier maken we van vier soorten kruiden een mengsel ten behoeve van: de ontgifting van de darm, de ontgifting van de lever, het afvoeren van afvalstoffen via de nieren en via de huid.

  • Ontgifting van de darm: bijvoorbeeld lijnzaadslijm, aloe vera-sap, vuilboombast, sennapeulen.
  • Ontgifting van de lever: bijvoorbeeld paardenbloem-blad/wortel, artisjok, mariadistel, geelwortel (kurkuma), daslook.
  • Afvoer van afvalstoffen via de nieren: bijvoorbeeld berkenblad, guldenroede, brandnetel, jeneverbes, Javaanse nierthee.
  • Van afvalstoffen via de huid: bijvoorbeeld grote klis, driekleurig viooltje, brandnetel, vlierbloesem, lindebloesem (via verhoogde transpiratie).

3. Een rustgevende thee

Bijvoorbeeld citroenmelisse, lavendel, passiebloem, en hop. Probeer deze vier eens. Altijd kun je er een andere aan toevoegen of een ervan vervangen door kamille of een ander kruid zoals rozemarijn, lindebloesem, of een klein beetje sint-janskruid of valeriaan.

Andere combinaties:

Er zijn er talloze!